Співпраця університетів і бізнесу: реалії та перспективи

     8 листопада 2012 року представники університету й інституту взяли участь у засіданні круглого столу на тему «Співпраця університетів і бізнесу: реалії та перспективи», який проходив у Торгово-промисловій палаті України.  Організатори заходу: Комітет підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України, Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України і Всеукраїнська асоціація роботодавців.
До участі у засіданні були запрошені представники провідних столичних університетів, лідери бізнес-асоціацій, підприємці, науковці, ЗМІ. Проводив засідання круглого столу – Почесний президент Спілки Ю.І. Єхануров.
Мета проведення: ознайомлення підприємців, представників об’єднань підприємців і роботодавців, ЗМІ з можливостями співпраці навчальних закладів і бізнесу.
    Учасники засідання круглого столу зазначили, що підприємства малого та середнього бізнесу є важливою складовою у розвитку української економіки. Розвиток широкої мережі малих і середніх підприємств робить істотний внесок у формування конкурентного  середовища, суттєво впливає на економічне і соціальне становище в регіонах, сприяє кращому використанню фінансових,матеріально-технічних і трудових ресурсів, додає гнучкості ринковій економіці.
    Негативний влив світової фінансової кризи на економіку України значною мірою позначився й на розвитку вітчизняного підприємництва. В першу чергу, це стосується малого та середнього бізнесу, який не має достатніх резервних ресурсів та страхових інструментів для самостійного подолання кризового тиску.
Серед проблем, що стоять на заваді розвитку малого бізнесу в Україні: низький рівень професійної підготовки підприємців,власників підприємств, менеджерів, відсутність у багатьох з них можливості отримання кваліфікованої консультаційної та рівного доступу до інформаційної підтримки.
    Інформаційне та кадрове забезпечення, а отже і навчання підприємців (передусім дистанційне), залишається одним із найважливіших напрямків підтримки малого та середнього підприємництва, а в умовах економічного кризи набуває ще більшої активності.
    Вирішення цього питання вбачається в організації спільних заходів для представників бізнесу і вищих навчальних закладів (ВНЗ), а також у партнерстві з бізнес-асоціаціями .
    З метою вирішення окремих питань активації співпраці університетів і бізнесу учасники засідання круглого столу визначили рекомендації: вищим навчальним закладам, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Державній службі України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Українському та регіональним фондам підтримки підприємництва, об’єднанням підприємців та роботодавців.

Для можливості коментування вам необхідно оформитися на сайті ІВК.