Міжнародна наукова конференція "Співпраця університетів і бізнесу: навчання та розвиток консультативних можливостей в Україні" 23-24 квітня 2009 р.

 Інститутом вищої кваліфікації Київського національного торговельно-економічного університету на стадії завершення україно-канадського проекту “Регіональне навчання та розвиток консультативних можливостей в Україні”, спільно з Університетом МакГілл (м. Монреаль, Канада) 23-24 квітня 2009 р.проведено Міжнародну наукову конференцію “Співпраця університетів і бізнесу: навчання та розвиток консультативних можливостей в Україні”.
   Конференцію відкрив ректор КНТЕУ, д.е.н., професор, академік АПН України, заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Антонович Мазаракі. Він підкреслив вагомість питань, які планується обговорити за участю широкого кола науковців, представників вищої школи, органів державного управління, бізнесменів, а також канадських партнерів.
 Виклики, що постають перед українським підприємництвом, є реальністю сьогодення. Питання, які розглядатимуться на конференції, сприятимуть більш глибокому розумінню ролі та місця малого і середнього бізнесу у відтворенні економіки, нарощуванні виробництва, покращенні благополуччя людей, додадуть нового імпульсу до досліджень та розробки пропозицій щодо розвитку та вдосконалення дуже важливого сектора бізнесу, яким є мале та середнє підприємництво.
  У всіх країнах, економіка яких ґрунтується на ринкових відносинах, розвитку підприємств малого та середнього бізнесу приділяється велика увага з боку держави, оскільки малі та середні підприємства значною мірою визначають темпи економічного зростання, структуру та якість валового національного продукту. Розвиток широкої мережі малих і середніх підприємств робить істотний внесок у формування конкурентного середовища, сприяє кращому використанню фінансових, матеріально-технічних і трудових ресурсів, додає гнучкості ринковій економіці. За рахунок мобільності та інноваційних підходів до здійснення своєї господарської діяльності малі та середні підприємства здатні швидко пристосуватися до змін споживчого попиту, знайти свою ринкову нішу, працювати на кінцевого споживача, задовольняючи його потреби у товарах і послугах.
   Важливим чинником, що сприяє розвитку малого і середнього підприємництва, є навчання та консультування бізнесу. Співробітництво університетів, в рамках міжнародного проекту, дало можливість відчути реальні потреби малого та середнього бізнесу, зрозуміти необхідність орієнтації ВНЗ на вирішення ключових питань та проблем, що стоять перед підприємництвом.
  Удосконалення вищої освіти стосовно підприємництва і менеджменту має знаходити підтримку як з боку уряду, так і усіх організацій та установ, які причетні до регуляторної, фінансової, правової та інших функцій. Зі свого боку ВНЗ повинні розширювати наукові дослідження з менеджменту і підприємництва, брати активну участь у виконанні проектів і національних програм підготовки викладачів та управлінських кадрів.
Конференцією обговорені питання:
«Тенденції розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Результати діяльності україно-канадського проекту «Регіональне навчання та розвиток консультативних можливостей в Україні», спрямованого на підтримку малого та середнього бізнесу», 
«Співробітництво освіти та бізнесу: перспективи та шляхи розвитку».
  Учасниками конференції було більше 80 осіб, серед яких  представники Міністерства економіки України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Українського фонду підтримки підприємництва, Київської міської державної адміністрації, Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, Української асоціації бізнес-інкубаторів та інноваційних центрів, а  також Університету МакГілл, Канадської агенції міжнародного розвитку, підприємці малого та середнього бізнесу з різних регіонів України, науковці ВНЗ, що входять до Українського консорціуму університетів (Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, Тернопільського національного економічного університету, Одеського державного економічного університету). 
  Доповідачі висвітлювали проблеми і перспективи розвитку малого та  середнього бізнесу в Україні, взаємодію влади, освіти і бізнесу в напрямі перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників бізнесу.
 Виступили: Алекс Вітмор, науковий керівник проекту; Гійом Легро, перший секретар Посольства Канади в Україні, представник Канадської агенції міжнародного розвитку; Блавдзевич О.Ю., віце-президент Українського союзу промисловців та підприємців; Поплавська Л.В., заступник директора департаменту розвитку підприємництва та міжнародного співробітництва – начальник відділу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва; Дрига С.Г., к.е.н., генеральний директор Українського фонду підтримки підприємництва; Биковець В.М., в.о. президента Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств; Строяновський О.В., начальник відділу ліцензування та з питань реєстрації управління з надання дозвільних та адміністративних послуг Головного управління з питань регуляторної політики та підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), а також представники Українського консорціуму університетів, координатори проекту –Шклярук К.С.Клюєв В.П.Гаврилюк-Єнсен Л.В.Ракова Л.Н., Пасечник Т.О. та представники малого і середнього бізнесу.
        
  У рамках конференції було проведено засідання  3 круглих столів на теми:
«Інноваційні технології в бізнес-освіті»,
«Сучасні можливості для інформаційної підтримки малого та середнього бізнесу в Україні»,
«Співпраця університетів та бізнесу: гендерний аспект
.За результатами конференції сформульовано рекомендації для вищих навчальних закладів, органів державної влади, спілок підприємців тощо.

 Учасники зібрання схвально відгукнулись щодо організації конференції, її творчої атмосфери, конкретності внесених пропозицій.

Для можливості коментування вам необхідно оформитися на сайті ІВК.